Ανύπαρκτοι

Πρέπει πραγματικά να περιγράψω τα του Φαήλου Κρανιδιώτη, το χαρτόκουτο-gate και τα λοιπά  υπέροχα tweet που χάρισε στην ανθρωπότητα; Μάλλον όχι.
Κάθε φορά που βλέπω στο timeline μου αναφορά στο όνομα του, RT ή κάτι σχετικό, σκέφτομαι κάποιους ακαδημαϊκούς, για τους οποίους απορώ πως έχουν κατσικωθεί στο πανεπιστήμιο (κι όχι μόνο στο ελληνικό). Οι εργασίες τους είναι μόνο σε ελληνικά περιοδικά για παράδειγμα, άρα το πιθανό αναγνωστικό κοινό περιορίζεται στο μέγεθος του τμήματος όπου διδάσκουν, άντε και στο ανταγωνιστικό. Ούτε λόγος για citations. Φυσικά κάποιοι δημοσιεύουν και σε international journals. Τα citations που παίρνουν βέβαια περιορίζονται στο μηδέν (0) ή οι συνάδελφοι τους τους κάνουν reference μόνο για υπογραμμίσουν την αστοχία της μεθοδολογίας, το κενό των αποτελεσμάτων, και άλλα τέτοια ωραία. Έχω πετύχει και περιπτώσεις όπου η εργασία έγινε reference ωστε να υποδείξουν πως ο ερευνητής δεν ήξερε καν πως χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη στατιστική επεξεργασία. Δάκρυα στα μάτια.
Στο θέμα μας. Ο Φαήλος.
Ο Φαήλος γράφει στο antinews και στην Δημοκρατία. Αν κάποιος χρήστης του γράψει κάτι π.χ. “Φαήλο είσαι γελοίος”, ο Φαήλος θα του στείλει κάποιο link με άρθρο (γελάμε) του στο antinews ως απάντηση, και θα του σημειώσει “πάρε να ‘χεις και φιλιά στην Κλάραμπελ” (υποψιάζομαι πως Κλάραμπελ αποκαλεί την Κωνσταντοπούλου). Αυτά τα links τα αναπαράγει βέβαια το πέρα-σ’ακατ-ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔουλας (όπως λέμε, φυσάει λίγο και βρίσκονται στην ΧΑ). Αφενός λοιπόν τα άρθρα αφορούν μια εσωτερική κατανάλωση, αφετέρου δεν δημοσιεύονται ούτε στο Βήμα, ούτε στα Νέα, ούτε στην Real News (αν και υποψιάζομαι πως όπου να ‘ναι θα τα δούμε στο Πρώτο Θέμα). Το ίδιο και τα tweets του.

ΚΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ. ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΦΙΡΜΑ. Ο ΤΙΠΟΤΑΣ. Ο ΠΟΥΘΕΝΑΣ.

Μάλλον έτσι κάπως κατσικώνονται και οι καθηγητές στις πανεπιστημιακές θέσεις. Λένε μία μπούρδα, γίνεται ντόρος, πλευρίζουν κάποιον σημαντικό (ο Φαήλος τον Σαμαρά, ο Χ καθηγητής τον τάδε πρόεδρο τμήματος ή/και υπουργό/βουλευτή/παρατρεχάμενο), τσουπ! forever in the popular vernacular.
Ο Φαήλος τραβάει mentions, ο καθηγητής citations. Και οι δύο έχουν πετύχει τον σκοπό τους. Δεν έχει σημασία που τον έναν τον βρίζουν και τον άλλον του λένε πως κάνει σκουπίδι έρευνα. Και τα δύο συστήματα μέτρησης μετράνε agnostically (δυστυχώς). Στα ακαδημαϊκά, το citation measurement system προσπαθούνε να το εξυγιάνουν. Εδώ και μια δεκαετία βέβαια. Ο Φαήλος όμως, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το γνήσιο troll, μάλλον θρέφεται ανεξάρτητα από τα σχόλια.

Don’t feed Faelos. Όχι τίποτ’ άλλο, αυτός μπορεί να γίνει κι επικίνδυνος.

ντισκάς

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s