the human condition

Με την όλη συζήτηση περί ΕΡΤ, ένα από τα χρήσιμα πράγματα που προέκυψαν, για εμένα προσωπικά, είναι ένα ξεσκαρτάρισμα ανθρώπων. Κατάλαβα ποιους θέλω να κουβαλάω μέσα μου και ποιους θα πρέπει να αφήσω πίσω μου.

Δεν με ενδιαφέρει ούτε λίγο πόσο κοστίζει το BBC στον μέσο Βρετανό, δεν νομίζω πως έχει αξία πλέον να μάθουμε ποιον έχει ξάδερφο η Σαλαγκούδη, γνωρίζαμε όλοι την σταδιοδρομία του Κεδίκογλου.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε/γνώριζαν ήταν η ύπαρξη των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Κι όσοι το έμαθαν τώρα, συνεχίζουν να αγνοούν τη σημασία τους. Το σύνολο του έργου τους και των δυνατοτήτων τους. Πως θα κάνεις σε αυτό cost-benefit analysis; Πιθανά, μπορείς να κάνεις. Αλλά την ίδια στιγμή έχεις χάσει κάτι από την ανθρωπιά σου. Μια υποκειμενική άποψη βεβαίως, αλλά λίγο με νοιάζει.

Ορίστε λίγο από Μουσικά Σύνολα.

Το άλλο που κατάλαβα είναι οτι, δεδομένης της κατάστασης, και εάν γνώριζα τι θα γινόταν σήμερα, λίγους μήνες πριν, θα ήταν άλλη η στάση μου σχετικά με τα πανεπιστήμια.
Δε νομίζω πως πρέπει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να υπάρχει.
Δε νομίζω πως πρέπει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να υπάρχει.
Δε νομίζω πως πρέπει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να υπάρχει.
Θα μπορούσαν πολύ όμορφα να συνενωθούν σε ένα.
Υπό του Μετσοβείου; Υπό του ΕΚΠΑ; Η μεγαλύτερη εκδίκηση θα ήταν υπό του ΠΑΠΕΙ βέβαια.

Αυτή η παρατήρηση, στα πλαίσια της ΕΡΤ τώρα: Αν συνενώνονταν αυτά τα πανεπιστήμια, ενδεχομένως και άλλα, αμέσως-αμέσως, θα καταργούνταν 2 πρυτάνεις, 4 αντιπρυτάνεις (ίσως κοσμήτορες), ποιος ξέρει πόσες γραμματείες, ένας σκασμός γραφεία και λοιπά ακίνητα όπου απασχολούνται οι ΕΛΚΕ τους (γιατί να μην συνενωθούν κι αυτοί; αν μπορούν να συνενωθούν 6 λογιστήρια γιατί όχι 3;), και άρα να πουληθεί μια μεγάλη ακίνητη περιουσία όπως αυτή της ΕΡΤ. Δεν συζητάω καν για παραπλήσια (ή και όμοια ενδεχομένως με ελαφρώς διαφορετικούς τίτλους) μεταπτυχιακά με τις γραμματείες τους. Πάρτυ.

Θυσία στην ποδιά της ΕΡΤ; Ναι, και; Πανεπιστήμια έχουμε ένα σωρό. Μετά την ΕΡΤ δεν θα έχουμε Συμφωνική, κανένας ιδιωτικός σταθμός δεν θα προβάλλει τον Εξάντα, κανένας ραδιοφωνικός σταθμός δεν θα παίξει κλασσική. (Και η γνώμη μου είναι πως, σχολές στις οποίες οι φοιτητές μπαίνουν με βαθμούς κάτω του 10 θα πρέπει να κλείσουν. Ή οι φοιτητές να μην μπαίνουν. Ή για τη δεδομένη χρονιά να μην δέχονται κανέναν. Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται ανεπίτρεπτο.)

Πιθανά το οικονομικό έσοδο να είναι μικρότερο, το πολιτικό κόστος να είναι μεγαλύτερο. Γιατί ξέρετε πόσοι πολιτευτές, εν δυνάμει πολιτευτές, πανελίστες και παρατάξεις χάνονται από αυτά τα – περιττά – πανεπιστήμια;

Αλλά ποιος νοιάζεται για την ΕΡΤ;

Έχεις πει στον έλληνα οτι του κοστίζει 3 ευρώ τον μήνα κι ό,τι όσοι δουλεύουν εκεί είναι αργόσχολοι και βυσματίες. Και σ’ έχει πιστέψει: “Δεν θέλω να πληρώνω ούτε δραχμή για την ΕΡΤ, ούτε 3 ευρώ για την κρατική τηλεόραση”. Το ότι κάποιος αποφάσισε και κάποιος άλλος εκτέλεσε και κανέναν άλλον δεν ρωτησε, καθόλου δεν ενόχλησε;

Γλίτωσες το μαγαζί σου και κοιτάς την Ρώμη να καίγεται.
Φιλελευθερισμός re-visited. Και πλέον, έχω άλλη εκτίμηση για τους γνήσιους φιλελεύθερους που χτυπιούνται, γιατί τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να καθαρίσουν το όνομά τους. Να κάτι που δεν φανταζόμουν πως θα έλεγα ποτέ.

Και τέλος πάντων, αυτό που θα μου μείνει είναι το “ελάχιστο ΔΥΝΑΤΟ κράτος”. Θεωρώ πως δεν είναι ΔΥΝΑΤΟ το κράτος να μην μου προσφέρει πολιτισμό και ενημέρωση (για τους φίλους φιλελεύθερους)

Μουσικά Σύνολα

ντισκάς

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s